Calutii de mare

Căluţii de mare (Hippocampus spp) sunt nişte creaturi foarte interesante pentru acvariştii din ziua de azi. Deşi înainte majoritatea căluţilor de mare oferiţi spre vânzare erau prinşi din sălbăticie, acum ei sunt crescuţi în captivitate, iar astfel sunt mai uşor de întreţinut şi se adaptează mai rapid la un mediu nou.

Există numeroase specii de căluţi de mare, una din cele mai răspândite fiind  Hippocampus erectus. Este recomandat ca aceste animăluţe să nu fie puse într-un acvariu cu peşti, deoarece pot fi stresaţi şi astfel nu se vor mai hrăni. De asemenea, sunt de evitat şi acvariile cu anemone sau corali, deoarece aceştia îi pot înţepa.

În general, două perechi de căluţi de mare ar încăpea de minune într-un acvariu de 30 de galoane (90 de litri), cu nisip din aragonit şi lumină fluorescentă de 10.000 de grade Kelvin. De obicei, căluţii de mare nu sunt adepţii luminii puternice. Metoda de filtrare este una uşoară şi nu avem nevoie decât de un filtru puternic, fie el intern sau de tip canistră. În general, căluţii vor prefer fundul acvariului, aşa că este recomandat să achiziţionăm nişte plante artificiale, foarte moi. De asemenea, putem adăuga, din când în când, crabi hermit şi melci pentru a scăpa de mâncarea în plus. Un acvariu pentru căluţii de mare necesită şi un încălzitor. În general, este recomandată o temperatură de 22-23 de grade Celsius şi o densitate de 1027.

Ca hrană, căluţii de mare nu acceptă decât mysis congelat sau creveţi Artemia (brine shrimp). În general, sunt sătuli cu 3 mese pe zi.

Este greu de crezut că aceşti căluţi de mare au fost consideraţi, cândva, insecte subacvatice. În zilele noastre, ei sunt trataţi ca specie de acvariu, una inteligentă şi unică în acelaşi timp.