Gurami albastru

Gurami albastru, supranumit și “gurami cu 3 pete”, este un pește pașnic și foarte comic de urmărit când e tânăr. De fapt, gurami are doar 2 pete pe fiecare parte, ce-a de-a treia fiind considerată ochiul. Are în general o culoare albăstruie-argintie care se poate schimba după diferitele lui stări. Gurami albastru respiră direct din aer, motiv pentru care trebuie să aibă acces la suprafața acvariului.

Gurami albastru trebuie ținut în compania unor pești de aceeași mărime și care au un comportament similar. Masculii pot fi teritoriali unii cu ceilalți, dar devin timizi în fața altor pești mai agresivi. Cel mai potrivit acvariu ar fi unul de 60 de litri, cu numeroase plante, pietre și ascunzișuri.

Cea mai rapidă cale prin care putem diferenția masculii și femelele este prin aripioara dorsală. Aceasta este lungă și ascuțită la “ei” și scurtă și rotundă la “ele”. Când sunt gata de împerechere, masculii fac bule și încep să înoate în fața și în spatele femelelor. Când detectați acest comportament, nivelul apei din acvariu trebuie redus la 15 centimetri. Cât timp femela depune icre, ea trebuie transportată într-un acvariu separat, deoarece masculul poate deveni agresiv în preajma ei.

Gurami albastru este un pește omnivor și are nevoie atât de mâncare pe bază de alge, cât și pe bază de carne.