La fel ca oamenii, dar si ca alte animale de companie, pestisori de acvariu sunt afectati de stres. Acest lucru le poate scadea imunitatea si ii poate face mai sensibili si mai predispusi la anumite boli. Cum ii putem ajuta?
De obicei, principalele cauze ale stresului la pesti sunt reprezentate de schimbarile bruste ale mediului inconjurator: apa, temperatura, pH, pesti noi etc. pentru a evita sa stresam pestii trebuie sa urmam cateva indicatii simple.
Acvariul trebuie dotat cu un iluminator si cu un filtru cu ajutorul carora sa cream mediul potrivit pentru pestii pe care ii gazduim.
Apa nu trebuie niciodata schimbata in cantitati mari! Acvariul se curata cu ajutorul unui aspirator cu furtun care indeparteaza mizeria din substrat, iar cantitatea de apa care trebuie schimbata o data pe saptamana este de maxim 10-15 %.
De asemenea, inainte de a pune pestii in acvariu, apa trebuie tratata cu substante speciale care sa elimine clorul si care sa stabilizeze duritatea si pH-ul apei.
Acvariul trebuie decorat doar cu plante speciale, achizitionate din petshop, care sa nu dauneze pestilor si care sa nu schimbe duritatea si calitatea apei!
Mediul trebuie adaptat intotdeauna dupa nevoile pestisorilor pe care i-ati achizitionat!
Daca pestii sunt stresati (sunt apatici, nu mananca, nu sunt vioi), testati conditiile apei, pH-ul, nitratii, nitritii si amoniacul. Verificati si temperatura apei, filtrul si sistemul de iluminare.