Importanta dioxidului de carbon in acvarii

Creşterea plantelor “vii” în acvarii a devenit destul de populară în zilele noastre  şi se poate realiza foarte uşor. Sistemele de iluminare cu lămpi fluorescente, dar şi cele cu LED, asigură destulă lumină pentru majoritatea plantelor. Nu este nimic mai încântător decât un acvariu “verde” , iar peştii şi plantele se vor înţelege de minune.

Când oamenii vorbesc despre plantele “vii” din acvariu, se gândesc dacă să adauge sau nu dioxid de carbon. Acest lucru depinde de plante, de luminozitate şi de suplimentele de mâncare. Nu este în regulă să adăugăm CO2 unui acvariu dacă nu sporim intensitatea luminii.

La ora actuală, există pe piaţă numeroase sisteme de dioxid de carbon. Unele din cele mai populare sunt generatoarele cu drojdie de bere, care realizează un aport de dioxid de carbon necesar plantelor din acvariu. Există şi aditivi sub formă de pilule care pot genera CO2 sau pot fi folosite şi tablete Alka Seltzer. Este recomandat să ne consultăm cu cineva în măsură înainte de a începe să implementă dioxid de carbon suplimentar în acvariu.

Orice mecanism am folosi, acesta va ajuta la o creştere rapidă şi sănătoasă a plantelor din acvariu. Trebuie doar să ştim ce cantitate de CO2 adăugăm şi câtă lumină este necesară pentru ca plantele să se dezvolte corespunzător.