Dacă ai un pește sau te gândești să îți cumperi unul (sau mai mulți), trebuie să iei în considerare și ideea procurării unui filtru pentru acvariu.
În general, un filtru curăță impuritățile, elimină cumulul toxic de amoniac și de nitrați și aerează apa, astfel încât peștele să poată respira.
Unele persoane consideră că filtrul nu este o necesitate și preferă să scoată peștii din acvariu și mai apoi să curețe apa. Acest procedeu este unul destul de dificil, dar și traumatizant pentru pești, mai ales că unii sunt dependenți de apă sărată sau de o temperatură exactă. Așadar, un filtru ne poate scuti de aceste griji.
Singurul lucru de care trebuie să ne asigurăm atunci când suntem posesorii unui filtru de acvariu este ca acesta să nu se înfunde. Dacă acest lucru s-a întâmplat deja, nu ne rămâne decât să consultăm manual primit la cumpărare și să-l curățăm conform instrucțiuilor. O curățare a filtrului este recomandată la o anumită perioadă, în funcție de tipul acestuia.
La ora actuală există pe piață diferite tipuri de filtre. De la filtre externe la cele interne, de la chimice la mecanice și chiar la filtre biologice (în care putem crește colonii de bacterii menite să curețe apa).
Filtrul potrivit trebuie ales în funcție de nevoile peștilor și ale proprietarului, dar în niciun caz nu trebuie să lipsească dintr-un acvariu.