Betta splendens (Pestele luptator siamez)

Betta splendens (sau peștele luptător siamez) este originar din apele Thailandei, cândva numită Siam (de unde și numele), dar poate fi găsit și în Indonezia, Malaezia, Vietnam sau China, zone care abundă în plantații de orez, iazuri sau mlaștini.

Betta splendens este unul din cei mai celebri pești de acvariu din întreaga lume și este complet diferit de strămoșii săi din sălbăticie. Splendens a dezvoltat o sumedenie de caracteristici noi, precum varietăți ale cozii sau culori unice.

Renumele de “pește luptător siamez” provine de la luptele organizate între masculii speciei, la fel ca în cazul cocoșilor. În zilele noastre, thailandezii pariază pe aceste lupte, iar în unele locații peștii sunt crescuți special pentru agresivitate pentru a da un randament mai bun.

Betta splendens sunt cunoscuți în special datorită aripioarelor lungi și a culorii, care poate varia de la roșu, la albastru sau chiar alb. Femelele nu sunt atât de intens colorate și au aripioarele mai scurte. Ambele sexe au un corp ca de torpilă și o gură răsturnată pentru a mânca la suprafață. Masculii adulți ajung la maxim 7,5 centimetri, iar femeile sunt puțin mai mici. O caracteristică unică a acestei specii este prezența unui organ labirint care le permite să ia oxigenul din atmosferă și nu din apă, permițându-le astfel să supraviețuiască în apele sărace în oxigen.

Dacă vă gândiți să vă cumparați mai mulți betta splendens, trebuie să știți că masculii nu pot fi ținuți împreună. Femelele nu au nicio problemă una cu cealaltă și le puteți adăuga un singur mascul. Betta Splendens pot fi ținuți în compania altor pești, atâta timp cât aceștia sunt pașnici și mai mici. Dacă un mascul Betta va avea în compania lui pești mai mari decât el, îi va percepe drept rivali.

Deoarece în natură peștii betta se hrănesc cu insecte și larve, ei preferă mâncarea vie, chiar și în captivitate. Totuși, ei pot fi învățați să mănânce și fulgi sau mâncare congelată.

Betta se simte bine la o temperatură a apei destul de ridicată, circa 26-28 de grade Celsius, dar s-a descoperit că dacă este ținut în apă mai rece, trăiește mai mult.