Să presupunem că avem la dispoziţie o săptămână de vacanţă, în care putem scăpa de stres şi de griji. Dar, în acelaşi timp, suntem posesorii unui acvariu impresionant, cu numeroase specii de peşti. Ce e de făcut? Cum putem fi siguri că peştii nu vor rămâne nehrăniţi? Haideţi să aflăm împreună.
În general, este recomandat să lăsăm acvariul în grija unui pasionat de acvaristică. Dacă nu cunoaştem o astfel de persoană, peştii vor fi supravegheaţi de un apropiat sau de cineva din familie, care se va asigura că acvariul nu are probleme de natură tehnică. Probabil vi se va părea ciudat, dar vă recomandăm să ascundeţi de persoana în cauză orice tip de mâncare, suplimente etc. Mulţi oameni tind să adauge diverse chestii în acvariu, dar, deşi au intenţii bune, nu este tocmai cel mai benefic lucru pentru peşti.
Peştii, fiind animale cu sânge rece, au un metabolism încet. Dacă nu vor fi hrăniţi timp de 7-8 zile nu vor fi afectaţi şi în niciun caz nu vor muri! Nu optăm pentru înfometarea peştelui, dar acest lucru va avea un impact mai mic decât hrănirea în exces de către persoana care va avea grijă de acvariu. În general, cei care nu sunt pasionaţi de acvaristică cred că dacă un peşte pare înfometat, atunci el trebuie hrănit foarte des, iar apa va deveni plină de nutrienţi dizolvaţi de la mâncarea în exces.
O soluţie ar fi achiziţionarea unui aparat care hrăneşte automat peştii. Pentru a alege o opţiune cât mai bună, este necesar să vă consultaţi cu un specialist în domeniu. De obicei, sunt recomandate cele care se pot conecta la o priză de perete şi merg pe curent alternativ.
Per total, 7-8 zile nu sunt o perioadă lungă pentru a vă lăsa acvariul fără mâncare de peşte. Trebuie doar să vă asiguraţi că apa este schimbată într-un volum cât mai mare înainte să plecaţi, iar filtrele sunt curate. Dacă concediul se va întinde pe o perioadă mai lungă, atunci este recomandat să lăsaţi acvariul în grija cuiva care se pricepe cu adevărat.