Monthly Archives April 2013

Carasul auriu

Carasul auriu a fost crescut de oameni ca animal de companie încă din anii 970, când au început să fie crescuţi şi înmulţiţi. Chinezii şi mai apoi japonezii au dezvoltat numeroase varietăţi de caras auriu, iar în 1728 primul peşte de acest gen a fost adus în Europa. Încă de atunci, carasul auriu a devenit un peşte important pentru pasionaţii de acvaristică, iar la ora actuală este crescut în toată lumea.

Carasului auriu nu îi place apa caldă şi se simte perfect la temperatura camerei. Este un adevărat gurmand şi lasă mizerie în urma lui. De altfel, acvariul în care este ţinut nu trebuie să fie unul aglomerat, iar sistemele de filtrare şi de aerare trebuie să fie foarte eficiente.

Nevoile sale în captivitate

pH: 6,6-7,4

Temperatura apei: 18-24 de grade C...

Mai mult

Stiati ca..

…există peste 25.000 de specii de peşti pe Terra?

…se estimează că există peste 15.000 de specii de peşti care nu au fost încă identificate şi înregistrate?

…unele specii de peşti pot zbura ceva mai sus de nivelul apei, iar altele pot urca pe stânci?

…peştii au un organ de simţ care funcţionează precum un radar şi care îi ajută să se ghideze în apa întunecată sau murdară?

Mai mult

Cum tinem sub control cresterea algelor

Algele au nevoie doar de apă, soare şi nutrienţi pentru a creşte. Şi pentru că nu sunt deloc pretenţioase, ele reprezintă de obicei o problemă pentru posesorii de acvarii. În general, ele nu dăunează cu nimic, dar algele crescute în exces îmbâcsesc apa şi distrug mediul curat cu care sunt obşinuiţi peştişorii. Din fericire, există câteva reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a ţine sub control creşţerea algelor.

Nu poziţionaţi acvariul la geam sau direct în razele soarelui! Căutaţi un loc cât mai ferit de lumină, achiziţionaţi un sistem de iluminare special pentru acvariu, dotat cu timer şi lăsaţi lumina artificială pornită doar 8-10 ore pe zi.

Mai mult

Cum asiguram hrana pestilor cand suntem in vacanta?

Să presupunem că avem la dispoziţie o săptămână de vacanţă, în care putem scăpa de stres şi de griji. Dar, în acelaşi timp, suntem posesorii unui acvariu impresionant, cu numeroase specii de peşti. Ce e de făcut? Cum putem fi siguri că peştii nu vor rămâne nehrăniţi? Haideţi să aflăm împreună.

În general, este recomandat să lăsăm acvariul în grija unui pasionat de acvaristică. Dacă nu cunoaştem o astfel de persoană, peştii vor fi supravegheaţi de un apropiat sau de cineva din familie, care se va asigura că acvariul nu are probleme de natură tehnică. Probabil vi se va părea ciudat, dar vă recomandăm să ascundeţi de persoana în cauză orice tip de mâncare, suplimente etc...

Mai mult

Pestele clovn

Peştele clovn a devenit cunoscut şi îndrăgit de iubitorii de animale din toată lumea după succesul filmului “Finding Nemo” în care personajul principal era un astfel de peştişor simpatic.

Peştele clovn, originar din zona Pacificului Indian si a Marii Bariere de Corali, este un peşte de apă sărată care îşi creează legături simbiotice cu anemonele marine din genurile Heteractis magnifica, Stichodactyla gigantea şi Stichodactyla mertensii. El foloseşte anemonele marine ca adăpost şi le toaletează pentru ca ele să scape de paraziţi. Cu toate astea, el poate trăi în captivitate şi fără gazda sa.

Mai mult

Cum adaptam pestii la apa din noul acvariu

Ai fi tentat să crezi că un peşte e foarte simplu de îngrijit. L-ai luat de la petshop, l-ai pus în acvariu, i-ai dat de mâncare şi gata, asta e tot. Ei, bine, lucrurile nu stau chiar aşa. Peştişorii au nevoie de un timp de adaptare şi de apă tratată, potrivită pentru ei. Iată care sunt paşii pe care trebuie să-i urmăm după ce am cumpărat câţiva peşti şi un acvariu nou.

Mai întâi de toate, trebuie să testezi nivelul de clor  (trebuie să fie zero) şi nivelul pH-ului din apa pe care ai pus-o în acvariu (întreabă personalul din petshop mai multe despre acest detaliu). Apa de la robinet conţine clor aşa că trebuie să te asiguri că ai achiziţionat şi o substanţă specială pentru declorinarea apei (se găseşte în petshopuri).

Mai mult