Cum tinem sub control cresterea algelor

Algele au nevoie doar de apă, soare şi nutrienţi pentru a creşte. Şi pentru că nu sunt deloc pretenţioase, ele reprezintă de obicei o problemă pentru posesorii de acvarii. În general, ele nu dăunează cu nimic, dar algele crescute în exces îmbâcsesc apa şi distrug mediul curat cu care sunt obşinuiţi peştişorii. Din fericire, există câteva reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a ţine sub control creşţerea algelor.

Nu poziţionaţi acvariul la geam sau direct în razele soarelui! Căutaţi un loc cât mai ferit de lumină, achiziţionaţi un sistem de iluminare special pentru acvariu, dotat cu timer şi lăsaţi lumina artificială pornită doar 8-10 ore pe zi.

Nu vă hrăniţi peştii mai mult decât este cazul! Păstraţi porţiile adecvate, folosind o linguriţă sau un altfel de instrument de măsurare. Nu lăsaţi în acvariu mâncarea pe care nu au consumat-o!

Schimbaţi săptămânal 15-20 % din cantitatea de apă cu ajutorul unui furtun care să cureţe tot ce s-a depus pe fundul acvariului.

Curăţă săptămânal algele! Foloseşte un burete special pentru geamurile acvariului (îl găseşti în petshop) pentru a le curăţa. Curăţă geamurile de alge la sfârşitul săptămânii, atunci când schimbi şi o parte din apă, pentru a te asigura că nu deranjezi peştii prea tare.

Pune plante vii în acvariu! Acestea vor consuma foarte mulţi nutrienţi, astfel că algele nu vor mai avea cu ce să se hrănească şi nu vor mai creşte atât de repede.

Achiziţionează peşti sanitari precum Ancistrus, Crossocheilus siamensis sau Otocinclus care mănâncă algele din acvariu.