Peştele clovn a devenit cunoscut şi îndrăgit de iubitorii de animale din toată lumea după succesul filmului “Finding Nemo” în care personajul principal era un astfel de peştişor simpatic.
Peştele clovn, originar din zona Pacificului Indian si a Marii Bariere de Corali, este un peşte de apă sărată care îşi creează legături simbiotice cu anemonele marine din genurile Heteractis magnifica, Stichodactyla gigantea şi Stichodactyla mertensii. El foloseşte anemonele marine ca adăpost şi le toaletează pentru ca ele să scape de paraziţi. Cu toate astea, el poate trăi în captivitate şi fără gazda sa.
Peştii clovn nu trăiesc niciodată în bancuri, astfel că atunci când iei decizia de a-ti lua un peşte clovn va trebui să iei atât un mascul, cât şi o femelă (şi în libertate trăiesc tot în cuplu).
Cei doi peşti vor avea nevoie de un acvariu mare (cel puţin 70 de litri), dotat cu plante, roci şi locuri în care să se ascundă. Ca orice alt acvariu, mediul peştişorilor trebuie dotat, de asemenea, cu filtru, pompă de aer, termometru şi aspirator. Ei trebuiesc hrăniţi atât cu carne, cât şi cu vegetale. Puteţi opta pentru fulgi sau granule pe care le găsiţi în comerţ, dar şi pentru bucăţi mici de carne crudă (crustacee, viermi etc).
Durata medie de viaţă a unui peşte clovn este de 6-10 ani, dar în anumite condiţii, ei pot trăi şi mai mult de atât.