Efectele terapeutice ale pestilor asupra organismului uman

Dacă ai o viață stresantă, presiune arterială ridicată sau insomnie, achiziționarea unui acvariu ar putea fi cea mai bună terapie pentru tine. Studiile efectuate la sfârșitul anilor `80 arată că privitul peștilor din acvariu reduce în mod considerabil stresul și tensiunea arterială.

Peștii fac diferența

Cercetătorii au comparat efectele hipnozei cu cele ale acvariului, ale acvariilor cu pești vs. cele fără pești și ale existenței unui acvariu în casă vs. lipsa unui acvariu în casă. În toate cele trei cazuri, prezența acvariului în locuințele subiecților reducea tensiunea arterială. Foarte interesant este faptul că cea mai mare scădere a tensiunii s-a produs atunci când acvariul era plin cu pești, care, conform studiilor, sunt extrem de liniștitori pentru ochiul și psihicul uman.

Multitudinea beneficiilor

Cercetătorii și-au testat teoriile și pe câteva persoane în vârstă, cărora li s-a oferit câte un acvariu cu pești. Și ele au beneficiat de o îmbunătățire a tensiunii arteriale și s-au arătat mult mai relaxate decât înainte de a avea pești în casă. Până și asupra copiilor acvariul are un efect liniștitor, chiar și în cazul celor care suferă de hiperactivitate.

Deși poate suna surprinzător, chiar și durerile de măsea pot fi diminuate, dacă pacientul privește pentru o anumită perioadă de timp un acvariu cu pești.

Efectele benefice asupra celor care suferă de Alzheimer

Alte studii au arătat că pacienții bolnavi de Alzheimer dintr-un spital și-au îmbunătățit în mod considerabil starea de sănătate după ce conducerea a  achiziționat mai multe acvarii cu pești pentru saloane. Mai multe persoane cu Alzheimer care se tratau în respectivul spital și-au mărit pofta de mâncare, și chiar au început să ceară porții suplimentare după ce în sala de mese a fost adus un acvariu.

Așadar, orice acvariu, fie el de dimensiuni mari, sau de birou, aduce beneficii majore în viața celui care îl privește. Diminuarea stresului, reducerea tensiunii arteriale, creșterea atenției și a nivelului stării de bine la nivel psihic sunt doar câteva dintre minunile pe care acvariile cu pești le pot face pentru organismul uman.