Cum sa ingrijesti corespunzator pestii de acvariu

Alege tipul de pești pe care ți-l dorești – pești provenind din zone calde ale lumii, sau exemplare din regiunile friguroase. Există nenumărate specii dintre care poți alege, însă ține cont că indiferent de tipul de pești pe care îl ai, este foarte important să îi îngrijești cu atenție, pentru a nu risca să îi pierzi.

  1. Asigură-te că ai toate echipamentele necesare dezvoltării peștilor – filtre, încălzitoare (în cazul în care ai pești tropicali), etc.
  2. Alege un acvariu suficient de mare pentru numărul și dimensiunea peștilor tăi.
  3. La început, pune numai câțiva pești înăuntru și apoi formează, în timp, o populație. Dacă adaugi prea mulți pești deodată, poți supraîncărca sistemul de filtrare al acvariului.
  4. Schimbă-le parțial apa în fiecare săptămână. E suficient să înlocuiești numai 20-30 % din cantitatea de apă din acvariu, deoarece acest procentaj este suficient pentru ca peștii tăi să simtă că trăiesc într-un mediu aerisit și curat.
  5. Testează apa în mod regulat și asigură-te că aceasta se află mereu la o temperatură optimă.
  6. Hrănește peștii de două sau de trei ori pe zi.
  7. Monitorizează-ți peștii. Observă-i în timp ce mănâncă, iar dacă sesizezi schimbări ciudate (modificări de culoare, cozi lovite, etc.) nu lăsa lucrurile așa.
  8. Asigură-te că peștii tăi se înțeleg între ei și separă-i în cazul în care apar lupte.
  9. Nu uita să oxigenezi apa în mod corespunzător. Poți face asta fie reducând numărul de pești dintr-un acvariu, fie prin intermediul unui sistem de aerare.
  10. Nu schimba locul acvariului. Peștii sunt sensibili la schimbări bruște, așa că e mai bines ă alegi un loc sigur și curat în care să ții mereu acvariul.