Monthly Archives March 2013

Crapul argintiu

Specie de apă dulce, crapul argintiu este unul dintre cei mai apreciați pești de acvariu. Are o culoare albastru-violet, plus o fâșie portocaliu-roșiatică care se întinde de la mijlocul corpului până la coadă. În general, masculii sunt mai mici decât femelele și au o culoare mai pronunțată.

Crapul argintiu provine din râurile din Burma, Thailanda sau Sumatra. El necesită un nivel ridicat de oxigen, de aceea este important să îi alegem un filtru bun pentru acvariu. Este tolerant la temperaturi scăzute și poate fi ținut chiar și în acvarii neîncălzite.

Mai mult

Cum mentinem acvariul curat

Peştişorii sunt animăluţe de companie care nu dau prea multă bătaie de cap. Nu fac gălăgie şi nici nu fac prea multă mizerie. Totuşi, trebuie să ţinem cont de faptul că ei au nevoie de un mediu curat în care să trăiască şi să le îngrijim acvariul corect. Iată câteva sfaturi care să te ghideze.

Schimbă o parte din apă (maxim între 10 şi 25 % din cantitate) cel puţin o dată pe săptămână! Nu poţi schimba apa cu totul deoarece rişti să stresezi peştii mult mai mult decât este cazul. Scoate o parte din apă cu ajutorul unui furtun şi curăţă mizeria care s-a depus pe fundul acvariului.

Achiziţionează filtre şi pompe potrivite pentru mărimea acvariului tău, cu ajutorul cărora să păstrezi apa cât mai curată în timpul săptămânii.

Mai mult

Pestele neon

Paracheirodon innesi sau, mai simplu, peștele neon, este unul din cei mai populari pești de acvariu din întreaga lume. După cum îi spune și numele, acest pește este caracterizat de dunga de culoare albastru-neon. Celelalte culori ale sale sunt roșul irizat și argintiul de pe abdomen. Peștele neon provine din fluviul Amazon și poate fi găsit atât pe teritoriul Braziliei, cât și în Columbia și Peru. El preferă să stea într-o apă cu temperatura de 24-27 grade Celsius și un pH între 6,0 și 7,5.

Peștele neon are nevoie de un acvariu bogat în plante și care să se afle și lemne, pentru ca el să se poată ascunde. Din cauza dimensiunii sale (2,5 – 3,5 cm), neonul trebuie ținut în compania altor pești mai mici și neapărat cu minim 6 exemplare din specia sa...

Mai mult

Unde ne amplasam acvariul?

Înainte de a ne cumpăra un acvariu, este bine să ne gândim unde îl vom aplasa. Deși pare o decizie simplă, trebuie să luăm în calcul câteva variante.

În primul rând, podeaua trebuie să fie destul de puternică pentru a susține greutatea acvariului. Acest lucru este oarecum ușor de verificat și nu ar trebui să ne facem probleme decât dacă parchetul este foarte vechi sau de o calitate proastă. Dacă vă amplasați un acvariu foarte mare la etaj, aveți grijă, de asemenea, la siguranța podelei.

Razele solare reprezintă un alt element de luat în calcul atunci când amplasăm acvariul. Acesta nu ar trebui situat într-un loc în care lumina soarelui îl afectează direct. Lumina excesivă va favoriza apariția algelor în acvariu...

Mai mult

Cum hranim pestii?

Orice persoană pasionată de acvaristică trebuie să ştie cum să-şi hrănească peştişorii din acvariu. Chiar dacă sunt atât de mici, peştii au nevoie de îngrijire atentă şi cantităţi de hrană optim repartizate. 

Frumoşii înotători trebuiesc, în general, hrăniţi de două ori pe zi: dimineaţa şi seara, adică în momentele când ei sunt foarte activi. Dacă le veţi da mâncare exact la anumite ore, formând astfel o rutină, peştişorii se vor obişnui să vină la suprafaţa apei exact în acele perioade de timp.

Mai mult

Acvarii cu apa dulce vs. acvarii cu apa sarata

Ce alegem atunci când merge într-un pet shop şi dorim să achiziţionăm un acvariu cu peşti? Optăm pentru peştii de apă dulce sau pentru cei de apă sărată? Care sunt criteriile după care facem alegerea?

Dacă îţi doreşti un acvariu mic, care să nu fie foarte costisitor, cel mai bine ar fi să alegi pentru unul sau mai mulţi peşti de apă dulce pentru că aceştia nu au neapărată nevoie de accesorii precum filtrele sau luminile speciale. Totuşi, asta nu înseamnă că nu trebuie să le achiziţionaţi un spaţiu suficient de mare în care să se simta în largul lor şi câteva accesorii.

Mai mult

5 motive sa iti cumperi un acvariu cu pesti

Peştii sunt printre cele mai puţin preferate animale de companie. Dar de ce? Ei pot aduce nenumărate beneficii stăpânilor şi pot înveseli pe loc atmosfera unui cămin. Iată cinci dintre motivele pentru care ar trebui să te gândeşti la achiziţionarea unui acvariu cu peşti înainte de a opta pentru alte variante.

Nu sunt gălăgioşi!

Ştim că ţi-ar plăcea la nebunie să ai un câine sau o pisică cu care să te joci toată ziua, dar, zău, ce te faci atunci când el are energie şi chef de lătrat/miorlăit, iar tu nu vrei decât să dormi? Nu-i aşa că în acel moment ai prefera nişte peştişori cuminţi?

Mai mult

Betta splendens (Pestele luptator siamez)

Betta splendens (sau peștele luptător siamez) este originar din apele Thailandei, cândva numită Siam (de unde și numele), dar poate fi găsit și în Indonezia, Malaezia, Vietnam sau China, zone care abundă în plantații de orez, iazuri sau mlaștini.

Betta splendens este unul din cei mai celebri pești de acvariu din întreaga lume și este complet diferit de strămoșii săi din sălbăticie. Splendens a dezvoltat o sumedenie de caracteristici noi, precum varietăți ale cozii sau culori unice.

Mai mult

De ce este necesar un filtru de acvariu

Dacă ai un pește sau te gândești să îți cumperi unul (sau mai mulți), trebuie să iei în considerare și ideea procurării unui filtru pentru acvariu.

În general, un filtru curăță impuritățile, elimină cumulul toxic de amoniac și de nitrați și aerează apa, astfel încât peștele să poată respira.

Unele persoane consideră că filtrul nu este o necesitate și preferă să scoată peștii din acvariu și mai apoi să curețe apa. Acest procedeu este unul destul de dificil, dar și traumatizant pentru pești, mai ales că unii sunt dependenți de apă sărată sau de o temperatură exactă. Așadar, un filtru ne poate scuti de aceste griji.

Singurul lucru de care trebuie să ne asigurăm atunci când suntem posesorii unui filtru de acvariu este ca acesta să nu se înfunde...

Mai mult